Ads Top

25 Soalan Sebenar Interview Kerja Kerajaan (Beserta Jawapan)


25 Soalan Sebenar Interview Kerja Kerajaan. Soalan-soalan yang dikongsikan dalam artikel kali ini dalah bertujuan sebagai perkongsian maklumat saha dan tidak harus dianggap sebagai satu nasihat dari proessional. Semua jawapan tidaklah terhad kepada apa yang diberikan, ianya bergantung juga dengan situasi anda.

Jika anda bakal menghadapi interivew jawatan kerajaan, kami cadangkan untuk anda baca artikel ini dan sediakan jawapan anda dalam helaian dokumen yang lain. Berikut adalah soalan-soalan yang kerap di tanyakan dalam interview jawatan kerajaan.

1.Sila terangkan mengenai diri anda.

Sejak dari bangku sekolah lagi, saya telah berusaha membentuk kerjaya untuk menjadi seorang jurutera yang akan berkhidmat kepada Negara Malaysia.

Untuk mencapai matlamat saya, saya telah mengambil pengajian dalam Diploma Kejuruteraan Awam dan 3 tahun selepas itu, saya menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam di UiTM.

Saya belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang dalam pengajian saya. Saya mempunyai pengalaman 3 tahun bekerja dalam bidang kejuruteraan awam di sektor swasta di mana saya terlibat dalam projek-projek pembangunan bangunan.

Saya yakin, dengan gabungan akademik saya dan pengalaman yang ada, saya mampu untuk memikul tanggungjawab yang diberi sekiranya saya berjaya mendapatkan kerja dalam sektor awam ini.


2. Apakah yang anda sertai semasa bersekolah / mengaji di universiti dahulu? Adakah anda seorang yang aktif?

Ya, saya seorang yang sangat aktif. Di sekolah , saya aktif dalam pasukan kadet polis dan selalu menyertai perbarisan di mana-mana acara. Selain itu juga saya seorang yang aktif dalam persatuan Taekwondo di universiti dan banyak memenangi kejohanan yang sering dianjurkan oleh pihak universiti. Semasa bekerja pula, setiap petang saya akan ke gimnasium untuk bersukan dan beriadah demi meningkatkan dan memelihara kesihatan saya.3. Bolehkah anda terangkan mengenai projek akhir tahun anda di universiti?

Projek akhir tahun saya adalah mengenai kajian kes yang bertajuk "Groundwater Monitoring at Pulau Burung Landfill Area". Projek ini mengambil masa setahun untuk diselesaikan. Projek ini dijalankan bagi mengetahui sama ada sumber air bawah tanah di kawasan tempat pelupusan sampah di Pulau Burung adalah selamat dari pencemaran atau tidak. Daripada hasil kajian ini, didapati air bawah tanah di sini tidak tercemar di tahap yang tinggi dan ianya masih selamat mengalir ke dalam sungai berdekatan.


4. Adakah anda mempunyai rancangan untuk melanjutkan pelajaran anda?

Ya, saya telah mendapat Ijazah Sarjana Kejuruteraan Awam, dan sekarang saya sedang merancang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat PhD. Saya merasakan dengan berkhidmat di sektor awam, peluang saya untuk melanjutkan pelajaran lebih terbuka dan seterusnya dapat menyumbang kepakaran kepada jabatan setelah tamat pengajian kelak.


5. Apakah tugasan paling sukar yang pernah anda selesaikan dan apakah peranan utama anda?

Projek penyelidikan saya merupakan satu tugasan yang paling mencabar kerana ia begitu kompleks. Saya mengambil masa dua semester untuk menyiapkannya dan saya sangat sibuk dalam proses penyiapannya. Saya terpaksa membuat banyak keputusan sendiri tanpa bantuan daripada sesiapapun. Akhirnya, penyelidikan saya berjaya disiapkan dan mendapat markah penilaian yang tinggi. Saya sungguh puas hati dengan hasil kerja saya walaupun ianya sangat sukar.


6. Apa hobi awak?

Hobi saya adalah membaca buku. Saya suka membaca buku berkenaan motivasi. Buku-buku yang menjadi kegemaran saya adalah buku tulisan Dato Fazilah Kamsah, Dr Tuah Iskandar, dan juga buku pakar motivasi Anthony Robin. Dengan membaca buku motivasi sebegini, saya dapat meningkatkan keyakinan saya dalam melakukan apa-apa sahaja dalam kehidupan seharian, terutamanya semasa bekerja. Saya menjadi lebih berani, yakin, kreatif, berwawasan dan seterusnya ini semua menyumbang dalam kecemerlangan kerjaya saya.


7. Apakah persediaan yang anda buat untuk temuduga ini?

Persediaan yang saya buat untuk temuduga ini adalah saya mencari maklumat tentangnya di Internet, membaca buku panduan temuduga, bertanya kepada rakan-rakan yang ada pengalaman temuduga, membaca isu semasa di akhbar, dan bermacam-macam lagi persediaan yang saya buat. Ianya bukan sahaja merangkumi soal zahir saja, saya juga membuat persediaan dari segi mental juga kerana saya tahu bahawa temuduga ini sangat mencabar dan tinggi persaingannya. Hanya yang terbaik sahaja yang akan berjaya, dan sebab itulah saya mesti menjadi yang TERBAIK.


8. Adakah anda gemar untuk bekerja bersendirian ataupun secara berkumpulan?

Saya mudah bergaul dengan sesiapa sahaja. Saya seorang yang boleh bertolak ansur dan menghormati keputusan kerja orang lain di sekeliling saya. Bekerja secara berkumpulan, saya amat sukakannya kerana ianya dapat memberi lebih banyak idea untuk membentuk idea yang terbaik. Saya juga tidak kisah jika bekerja seorang diri kerana usaha saya ini akan menjadikan diri saya lebih kreatif, inovatif dan lebih berdikari.


9. Apa kelebihan diri?

Setiap orang pasti memiliki kelebihan tersendiri.Begitu juga dengan saya.Kelebihan saya adalah saya mudah berkerjasama, mudah mesra dengan orang, bertanggungjawab, dan bercita-cita besar dalam kehidupan. Saya yakin dengan kelebihan saya ini, terutamanya bercita-cita besar ataupun THINK BIG, ianya mampu meningkatkan kecemerlangan saya dalam kerjaya. Kerjaya saya yang cemerlang juga turut membawa kesan yang cemerlang kepada organisasi yang saya sertai.


10. Semasa di universiti, kegiatan yang bagaimanakah yang anda paling anda banyak ceburi?

Sewaktu di universiti, saya menyertai Persatuan Ijazah Sarjana Muda yang dikenali juga sebagai PERSADA dan kami membuat aktiviti berpersatuan ini seminggu sekali di mana kami akan berkumpul untuk bermesyuarat serta berbincang bersama apakah program yang hendak kami jalankan.

Selain itu saya juga mewakili universiti dalam sukan bola sepak dan kami pernah menjadi juara dalam pertandingan bola sepak antara university seluruh Malaysia.


11. Apa yang anda lakukan semasa praktikal? Ada sebarang pencapaian?

Saya menjalani sesi praktikal saya di Raudhatus Sakinah Master Training & Consultancy dan tugas saya ialah menyampaikan modul Anda Bijak Jauhi Zina kepada pelajar sekolah di seluruh Malaysia. Selain dari mendapat sijil dari pihak sekolah atas usaha tersebut, saya juga kini boleh menjalankan sesi ceramah juga latihan kepada pelajar sekolah dengan sendiri dan penuh keyakinan.


12. Sila perkenalkan diri anda dan latar belakang dalam Bahasa Inggeris?

My name is Dalilah Hadifah bt Abdul Talib.I am the third from ten siblings. My hobbies are reading and do the research. My great ambition is to become an Administrative and Diplomatic Officer. I was a graduated student of Bachelor of Shariah and Law from International Islamic University Malaysia. Before that I was in Diploma in Shariah and Law from International Islamic University of Selangor. My father was born in Perak and his job is a Doctor while my mother was born in Pahang and she is a great housewife.


13. Apakah jawatan awak sekarang dan apa tugas yang awak buat?

Saya sekarangg bekerja di Raudhatus Sakinah Master Training & Consultancy. Tugas saya ialah menyampaikan modul-modul yang telah ditetapkan dalam bentuk ceramah. Selain itu, saya juga dikehendaki untuk menjalankan sebarang kajian bagi memperbaharui kandungan modul-modul tersebut dari semasa ke semasa. Saya juga dikehendaki untuk menjalankan lawatan serta memberi pengisian susulan kepada para peserta yang pernah mengikuti program kami serta menjalankan program yang menghimpunkan seluruh alumni kami setahun sekali.


14. Apakah cara untuk membuat awak bermotivasi?

Untuk memotivasikan diri saya sendiri dalam apa sahaja yang saya ingin lakukan, pertama sekali saya akan meletakkan objektif iaitu tujuan untuk apa saya melakukan perkara tersebut. Seterusnya saya menyediakan perancangan kerja yang bakal dijalankan. Kemudian saya meletakkan sasaran apa yang saya ingin capai dan seterusnya membuat jadual kerja supaya apa yang dijalankan adalah sistematik dan juga teratur.


15. Bagaimana anda menilai diri sendiri?

Saya menilai diri saya berdasarkan respon dan komen mahupun kritikan daripada kawan-kawan saya dan juga orang sekeliling saya seperti keluarga, sahabat-sahabat, saudara mara juga teman-teman di tempat kerja. Saya meminta nasihat dan juga teguran dari mereka dalam sebarang tindakan yang saya lakukan.


16. Ceritakan tentang diri anda selain dari apa yang ada dalam resume anda?

Saya sebenarnya seorang yang sangat aktif. Oleh yang demikian, saya gemar berprogram, sama ada menjadi fasilitator atau jurulatih bagi sebarang program motivasi. Apabila berprogram, saya akan turun kepada masyarakat dalam pelbagai peringkat umur. Hal ini sekurang-kurangnya membantu saya dalam pengucapan awam, memberi khidmat kepada yang memerlukan, selain sebagai saham saya apabila meninggal dunia kelak.


17. Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan?

Pada pandangan saya, saya merasakan saya adalah orang yang paling layak memikul jawatan yang ditawarkan ini. Saya tidak menafikan mungkin ada calon yang lain yang mempunyai kebolehan yang standing saya dalam memikul tugas ini, tetapi berdasarkan kelayakan akademik, pengalaman, minat, dan semangatjuang yang tinggi dalam jiwa saya, ianya pasti mendorong saya untuk memberikan yang terbaik untuk organisasi atau jabatan yang bakal saya sertai.


18. Apakah pencapaian anda yang dapat menerangkan bahawa anda mempunyai inisiatif dan kesungguhan dalam pekerjaan anda?

Semasa saya mula-mula bekerja di sebuah syarikat, saya langsung tidak mengetahui mengenai sistem sistem dan prosedur kerja yang dijalankan. Untuk itu, saya telah bekerja lebih masa untuk memahami sistem dan prosedur kerja tersebut termasuklah pada hari cuti.Saya juga sering bertanya kepada senior-senior saya untuk mendapatkan lebih pemahaman dan juga ilmu.Usaha saya membuahkan hasil apabila saya bukan sahaja berjaya memahami sistem tersebut, malah dapat menambahbaik sistem sedia ada ke tahap yang lebih baik.


19. Apakah yang anda rasa yang membuatkan anda lebih layak untuk jawatan ini berbanding calon lain?

Saya bukan ingin memandang rendah terhadap calon-calon lain, tetapi saya mempunyai pengalaman dalam berkenaan bidang ini. Saya juga seorang yang bersemangat tinggi, komited terhadap kerja, dan saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai matlamat. Selain itu, saya juga seorang yang mudah bekerjasama, bertolak ansur, dan mudah mendengar pandangan dari orang lain.


20. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktiviti atau program yang besar dan berjaya?

Contoh di mana saya telah menonjolkan bakat kepimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktiviti atau program yang besar dan berjaya adalah ketika saya mengendalikan sebuah program Himpunan Sejuta Umat yang melibatkan penyertaan dari semua pelosok dunia.

Program demikian berjalan dengan jayanya setelah saya merancang beberapa perjumpaan awal bersama anak-anak buah saya di mana dalam perjumpaan terbabit kami membicnagkan tentang objektif, dana, dan segala yang berkenaan kerana program demikian bukan calang-calang memandangkan melibatkan sekalian umat dari serata dunia.


21. Pada pandangan anda, yang manakah lebih penting antara peraturan-peraturan ataupun kecekapan dan kepakaran seseorang jurutera bagi menghasilkan sesebuah projek pembangunan yang berkualiti?

Peraturan lebih penting di mana kebanyakan projek yang berkualiti perlu ada peraturan yang perlu diikuti setiap masa bagi memastikan tujuan utama projek dicapai tanpa kompromi darisegi kos, kualiti, dan masa. Peraturan bertindak sebagai panduan kepada setiap kerja yang dilaksanakan tanpa panduan mungkin kita akan terpesong. Jika kita memilik ikepakaran dankecekapan tanpa berlandaskan peraturan, kita mungkin terpesong dan tersilap langkah dalam melaksanakan kerja. Ianya boleh diibaratkan seperti layang-layang yang putustalinya; di mana layang-layang tersebut memiliki kebolehan terbang tinggi tetapi tidak boleh terbang tinggi jika tidak kena pada caranya. Begitu juga dalam menghasilkan projek pembangunan yang berkualiti.


22. Sekiranya awak seorang Pegawai Pertanian, bagaimanakah awak hendak menerangkan tentang sesuatu teknologi kepada para petani?

Untuk menerangkan sesuatu teknologi kepada petani. Saya boleh menjalankan sesi penerangan seperti ceramah ataupun sesi penerangan dengan di bantu alat visual seperti LCD Projector untuk menerangkan sesuatu teknologi kepada mereka. Di samping itu juga saya juga menjalankan sesi praktikal iaitu dengan memberi peluang kepada para petani untuk menggunakannya atau mempraktikan teknologi yang baru tersebut.


23.Kenapa memohon bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Kenapa tidak swasta? Apa kelebihan dan kekurangan bekerja dengan kerajaan berbanding dalam sektor swasta?

Bekerja di sektor awam merupakan cita-cita sya sejak dari kecil lagi dan dengan berkerja di sektor awam adalah merupakan satu kebanggaan buat diri saya kerana saya dapat berbakti kepada negera bangsa, dan agama.

Saya memilih untuk bekerja di sektor ini kerana saya akan berterusan mendapat peluang untuk menambah ilmu terutamanya ilmu-ilmu terkini dalam bidang kerja yang diceburi dengan adanya seminar, bengkel, kursus, peperiksaan penilaian, dan banyak lagi yang sememangnya bernilai bagi saya yang tidak dapat saya perolehi di luar sana. Ini bakal menjadikan saya sebagai seorang penjawat awam yang bukan sahaja cemerlang, tetapi cekap dan juga berilmu pengetahuan yang tinggi.

Selain itu saya juga berpeluang menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi dari kelayakan yang saya miliki sekarang ini dengan bantuan dan sokongan pihak kerajaan yang seterusnya dapat menyumbang kepada perkhidmatan awam itu sendiri.

Tidak dapat dinafikan dengan bekerja di sector awam, ia memberi jaminan masa depan buat saya dan juga keluarga saya. Ini kerana tiada risiko dibuang kerja jika berlaku kegawatan ekonomi seperti di sektor swasta.

Di sector ini juga mempunyai peluang kenaikan pangkat dan juga gaji serta kelebihan-kelebihan lain seperti cuti bersalin, cuti tahunan, KWSP, mudah membuat pinjaman bank, elaun perumahan dan lain-lain lagi.


24. Could you explain the things that can motivate you?

There are four main things that motivate me. The first is my need to achieve excellence in every task that I set out to do. The second is my desire to contribute to my firm. The third factor that motivates me is that I enjoy success and accomplishment, because I regularly review my goals and like to see tangible results when I do! I also believe in growth and the fact that if you're not moving forward, learning new skills, meeting new people, you're moving backwards. Finally, I like to feel that my work is being rewarded in an appropriate way.


25. Adakah anda lebih suka bekerja secara berpasukan atau bersendirian?

Ya, saya menyukai kerja secara berpasukan kerana boleh menerima pandangan daripada orang lain dalam melakukan sesuatu. Kerja yang dilakukan akan lebih teratur dan berhasil dnegan baik apabila kita bekerjasama dengan orang lain. Walaupun begitu, saya juga tidak kisah jika diberikan kerja secara bersendirian keran a itu boleh menjana mind asaya untuk bekerja dnegan lebih kreatif dan kritis.

Nak tambahan lagi 25 soalan sebenar interview jawatan kerajaan? 


Powered by Blogger.